perjantai 2. toukokuuta 2014

tukholma, rakastettuni

tukholma, tuo lahdentakainen hipsterien paratiisi, on aina ollut yksi lempikaupungeistani. olen käynyt siellä monesti, oleskellut pidempiä ja lyhyempiä ajanjaksoja. tunnen osia siitä hyvin, mutta paljon on vielä koluamatta.


kaupungilla on elämässäni myös ihan erityinen kaiku. viisi vuotta sitten. kun edellinen pitkä parisuhteeni katkesi yllättäen, jäin itsekseni tukholman matkasuunnitelmien kanssa. harmittelin ensin, että matka jää välistä kun suunnitelmat kaatuivat, mutta päätin sitten kuitenkin lähteä yksin.

tuo matka, vaikka aika lähelle suuntautuikin, muutti jotakin. ainakin se toi paljon uusia tuulia tullessaan. matkustin laivalla vanhanaikainen matkalaukku kädessäni, hytissä kolmen tuntemattoman naisen kanssa. söin ravintolassa itsekseni. juttelin tuntemattomien kanssa, mutta pääasiassa itsekseni. päästyäni tukholmaan kolusin söderin katuja, ostin ensimmäiset arvokkaat vintage-mekkoni, tapasin ystäviä, nautin joka askeleesta. elämä tuntui silloin pitkästä aikaa todella vapaalta.


niinpä nyt, kun mies lähtee työpaikan virkistysreissulle lontooseen (!!!), päätin, että on aika uudistaa kevätreissu tukholmaan. tietysti matkustaminen on nyt erityisen helppoa, kun veli tyttöystävineen asuu siellä. lennän perille (mitä luksusta!), ja saan asua kolme päivää keskellä söderiä.


en ole halunnut (enkä ehtinyt) tehdä liian tarkkoja suunnitelmia tuleville päiville, mutta muutaman visiteerattavan kohteen kuitenkin listasin.

tukholman valokuvataiteen museosta olen kuullut viime aikoina niin paljon hyvää, että haluan päästä piipahtamaan siellä. voisin kuvitella, että siellä olisi myös ihana museokauppa... 
hornsgatan
söderin länsipuolen "pääkatu" on itselleni vielä täysin tuntematon paikka. joskus kuulin, että siellä on paljon kirppiksiä ja muuta kiinnostavaa. en tiedä mikä tilanne on nyt, mutta viimeinkin on kunnolla aikaa käydä nuuskimassa. 
&other stories 
tältä mielenkiintoiselta h&m-ketjuun kuuluvalta liikkeeltä olen jotenkin onnistunut tähän asti välttymään. nyt ajattelin sivistää itseäni näiden "menetettyjen" aikojen edestä. 
grandpa
kiinnostava ruotsalainen putiikki, joka myy trendikkäitä vaatteita, sisustusesineitä ja vintageakin. söderin liike sijaitsee ihan "hoodillani", joten tulen taatusti vierailemaan ainakin kerran.
 beyond retro + muut söderit second hand -kaupat
aikaa kerrankin ajelehtia kunnolla.
 pärlans konfektyr
maailman parasta toffeeta, jota tekevät 40-luvun asuihin pukeutuneet misukat bebopin soidessa. toffee on tehty tietysti kermasta, voista ja sokerista.

on mahtavaa päästä matkustamaan itsekseen pitkästä aikaa. ei tarvitse ajatella kuin itseään. hyvällä omallatunnolla.

ihanaa viikonloppua!

Ei kommentteja: