keskiviikko 24. huhtikuuta 2013

pizza margherita à la butterboys

eräät tuolla kommenttiboksissa ehtivät jo huudella pizzataikinareseptin perään - mun kymmensormijärjestelmä ei ihan vielä kerinnyt. mutta tässä se tulee!

lempiohjelmastani australian master chefistä bongattu maailman paras pizzataikina (ja täyte myös!)

tästä tulee noin 8 pientä pizzaa

700 gr 00-jauhoja (vastaavat suomessa erikoisvenhäjauhoja)
14 gr tuorehiivaa
vettä
2 rkl sokeria

mittaa jauhot kulhoon. liuota eri astiassa hiiva pieneen tilkkaan haaleaa vettä. lisää 4 dl vettä ja sokeri. sekoita ja lisää jauhojen sekaan. vaivaa sähkövatkaimen taikinakoukuilla ja slow speedillä (miniminopeus?) noin 2 min.

1,5 rkl suolaa
60 ml oliiviöljyä (siis reilu puoli desiä, ei puolta litraa niinkuin matikkanero ruudun tällä puolen luuli)
50 ml maitoa

lisää suola, ja yhdistetty öljy ja maito taikinaan, vaivaa slow speedillä vielä noin 4 minuuttia.
tavoitteena tässä vaiheessa on pehmeä, sileä, elastinen ja notkea taikina.

viimeistele vaivaus käsin, lisää pieni määrä jauhoa jos tarvis. jätä taikina kohoamaan liinan alle lämpimään paikkaan noin 10-15 minuutiksi.

kun taikina on saanut kohota, jaa se noin 120-140 gramman painoisiin paloihin ja muotoile palloiksi, mutta älä vaivaa enää!. pitäisi tulla noin 8 palloa. kohota taikinapalloja liinan alla vielä noin 30 minuuttia, sen jälkeen kauli/muotoile ne jauhotetulla alustalla pizzapohjiksi.

pizza margherita

sivele pizzapohja oliiviöljyllä, jossa on valkosipulia ja rosmariininoksa (olen tehnyt itse).

lado pohjalle maukasta tomaattikastiketta (helppo keittää laadukkaista säilyketomaateista, sipulista, valkosipulista ja mausteista), pikkukapriksia, tuoreita basilikanlehtiä ja rosmariini-valkosipuliöljyä. hyviä on myös halkaistut kirsikkatomaatit, jotka on maustettu oliiviöljyllä ja merisuolalla ja paistetu 120 asteessa 20-25 minuuttia.

pizza uuniin 250 asteeseen about neljäksi minuutiksi, uunin tehokkuudesta riippuen. meidän lussu-uunilla menee 6-7 min.

sipaise paistuneen pizzan päälle öljyä ja revi/leikkaa päälle puhvelinmaitomozzarellaa.



hyvää tulee! tosiaan en ole koskaan nähnyt pizzataikinan kohoilevan ja pullistuvan noin kotiuunissa. varmaan vielä herkullisempaa tulis, jos paistaisi pizzakivellä tai esilämmittäisi pellin, jolloin pizza saa lämpöä myös alapuolelta.

Ei kommentteja: