keskiviikko 13. maaliskuuta 2013

tiedätkö mistä maksat?

kävin tässä taannoin juttukeikalla lähikampaamossa, joka on yhtenä ensimmäisistä saanut suomessa luotettava kauneus- sertifioinnin. tämä sertifikaatti takaa sen, että yrittäjä maksaa kaikki verot ja maksut, vastuuvakuutukset ja palkat niin kuin kuuluukin.


haastattelu oli itselleni silmiä avaava. olenhan toki kuullut puhuttavan harmaasta taloudesta, mutta en tiennyt ongelman olevan olemassa esimerkiksi kampaamoalalla. no, se on. isosti. kävi ilmi, että suomessa 49% kaikista kampaamokäynneistä rahastetaan ns. kassan ohi, eli pimeänä. ja asiakas ei saa kuittia.

kuten tiedetään, suomalaiset ovat varsin rehellistä ja vastuuntuntoista kansaa. usein pimeän toiminnan taustalla on tietämättömyys, sillä kampaamoyrityksiä on varsin helppo perustaa. toinen vaihtoehto on verodoping, luotettavan kauneuden käyttämä termi. se tarkoittaa sitä, että kun rahaa ei ole maksaa kaikkia maksuja, jostain tingitään.


itse muistan varsin elävästi sen, kun ensimmäistä kertaa kävin kampaajalla sen jälkeen kun alv:t oli nostettu 24 prosenttiin. ero edelliseen yhdeksään oli huikea. silloin ärsytti, mutta nyt ymmärrän: ei ne alvit kampaajan käteen jää, vaan verottajalle. siksi oli pakko nostaa hintojakin.

yksi sertifioinnin vaatimuksista on se, että kampaamossa ei värjätä alle 16-vuotiaiden nuorten hiuksia myrkyllisillä PPD-väreillä. mutta hetkinen, värjätäänkö meitä aikuisia sitten niillä? ja onko kukaan koskaan kysynyt onko se ok?

suomessa puhutaan nykyään yrittäjäköyhälistöstä. sillä tarkoitetaan yrittäjiä, joilla ei ole varaa maksa näitä yllämainittuja maksuja. monessa tapauksessa rehellinen toiminta koituu kohtalokkaaksi.

tässä luotettava kauneus astuu kuvioon mukaan. kampaamot ja parturit voivat saada sertifikaatin yritykselleen kun se on tarkastettu. käytännössä kaiken toiminnan täytyy olla läpinäkyvää, ja asiakkaan täytyy halutessaan saada tietää, mistä maksaa.


monet kampaamot ovat käytännössä täysin sertifiointikelpoisia, mutta eivät vain ole (vielä) hankkineet tuota tunnustusta itselleen. luotettavan kauneuden tavoite on, että yhä useampi liittyisi joukkoon mukaan.

kuluttajalla on oikeus tietää, mistä maksaa. samoin meillä on mahdollisuus valita: haluammeko tukea harmaata taloutta ehkä edullisemman hinnan perässä, vai niitä yrittäjiä, jotka toimivat laillisesti? siinäpä vasta tehtävä.

pisti kyllä miettimään. seuraavan kerran kun menen kampaajalle, taidan kysäistä tuosta sertifikaatista ja PPD:stä...

lisäinfoa asiasta löytyy tuolta luotettavan kauneuden nettisivuilta.

kuvat 1,2,3

Ei kommentteja: